Wielu z nas prowadzi bardzo szybki, intensywny tryb życia. Bywa, że w codziennym pędzie trudno nam zadbać o zdrowe odżywianie, a co dopiero o odchudzanie. Ratunkiem dla nas może być zupa zgodna z zasadami Programu Przemian. W czasie wspólnego live z Kasią Bujakiewicz udowodniłyśmy, że jest daniem, które możesz w prosty sposób przygotować w krótkim czasie, a dzięki pomysłowości z jednej zupy możesz wyczarować 3 jej warianty. Poznaj przepis oraz dowiedz się o czym rozmawiałyśmy przy gotowaniu, a także… czy Kasi smakowały przygotowane przez nas zupy?
Kasia Bujakiewicz jest popularną aktorką teatralną i telewizyjną. Znam ją i obserwuję od lat. Wiem, że jest bardzo zajęta, bierze udział w wielu projektach. Mimo to, ważny jest dla Niej zdrowy styl życia, którego nieodłącznym elementem jest zdrowe żywienie. Kasia dba o nie w odniesieniu do siebie i swojej rodziny, ale także dając dobry przykład i propagując wiedzę na ten temat.
Byłam bardzo szczęśliwa i podekscytowana, że Kasia przyjęła zaproszenie do wspólnego gotowania – u mnie, w moim domu, w mojej kuchni! Przyznam szczerze, że byłam bardzo ciekawa, jaka jest prywatnie i bardzo przejęta – w końcu niecodziennie gości się taką Gwiazdę w swoich progach. Kasia okazała się osobą wesołą, ciepłą, otwartą i pozytywną. Miałam wrażenie, że znamy się lata i że trafił swój na swego.
Nasze spotkanie transmitowałyśmy na Facebooku (Monika Honory – Program Przemian) oraz na profilu Kasi na Instagramie (@k.bujakiewicz). Rozmowę zaczęłyśmy przy stole – byłam bardzo ciekawa jak Kasia łączy swoje obowiązki zawodowe z troską o swoje zdrowie i zdrowe żywienie. Okazało się, że ratunkiem dla niej są zdrowe przekąski: suszone owoce, orzechy, pestki . Są to wartościowe produkty, które od 3. Etapu spożywać mogą osoby realizujące Program Przemian. Są one nie tylko źródłem wartości odżywczych, ale także witamin i składników mineralnych. Stanowić mogą ciekawe urozmaicenie, w zdrowy sposób zaspokoić mogą ochotę na „coś słodkiego” oraz pomóc mogą w problemach trawiennych.
W trakcie rozmowy z Kasią okazało się, że mamy wiele wspólnych tematów. A gdzie rozmawia się najlepiej? Wiadomo, w kuchni 🙂 Postanowiłam zaskoczyć mojego gościa oraz oglądające na żywo osoby i zamiast ugotować jedną zupę, zaproponowałam ugotowanie jednej zupy – w trzech wariantach. Kasia niedowierzała, czy uda nam się ugotować trzy różne dania w tak krótkim czasie? Jednak bez chwili namysłu włączyła się do pracy.
Razem z Kasią ugotowałyśmy zupę, którą łatwo można modyfikować. Kolejny wariant zupy tworzy się poprze dodanie składników totalnie zmieniających charakter dania. Dzięki temu w prosty i szybki sposób możemy zapewnić sobie różnorodne zupy, zmieniać smaki oraz dostosowywać się do gustów członków rodziny, gdy np. ktoś nie lubi danego składnika.
Wszystkie zupy próbowałyśmy na bieżąco i bardzo nam smakowały. Żałowałyśmy, ze nie mogą spróbować ich oglądające nas osoby. Ale nic straconego, możecie samodzielnie ugotować te zupy. Oto przepisy:
Zupa 1:
- wywar warzywny, 2 l.
- pieczarki, 30 dag,
- masło, 2 łyżki,
- marchewka, 2 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- seler, 1/2 szt.
- por, 1/2 szt.
- cebula, 1/2 szt.
- Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, tymianek, natka pietruszki, dużo natki,
- śmietana do smaku.
Zupa 2: do pierwszej zupy dodajemy:
- osobno ugotowany ryż (biały lub brązowy) ok. 20 dag.
- po 1/2 papryki: czerwonej, żółtej, zielonej ,
- przecier pomidorowy, 700 ml,
- czosnek niedźwiedzi,
- natka pietruszki, dużo natki,
Zupa 3: do drugiej zupy dodajemy:
- drobno pokrojoną papryczkę chilli, 1/2 szt.
- mleczko kokosowe, 400 ml,
- krewetki, 30 dag,
- sos sojowy, 3 łyżki,
- sos rybny, 3 łyżki.
Gotowanie szło nam sprawnie – nie tylko dzięki naszemu zapałowi 🙂 Kluczem do sukcesu są: dobry przepis, odpowiednia logistyka, sprytne triki oraz akcesoria (miałyśmy je zapewnione przez Partnera wydarzenia: www.zasmakujradosci.pl). Pracowałyśmy pod czujnym nadzorem oglądających nas osób, które na bieżąco komentowały nasze poczynania. Poprzez komentarze mogliście zadawać nam pytania, włączać się do rozmowy, a nawet pomagać – to dzięki Waszej czujności nie spaliłam chochelki, a Kasia nie zatarła oka po krojeniu papryki. Serdecznie dziękujemy!
Wspólne gotowanie było dla nas nie tylko świetną zabawą , ale okazją do udowodnienia, ze zdrowe żywienie nie jest trudne i czasochłonne. Jeśli potrzebujecie więcej sprytnych przepisów znajdziecie je w mojej najnowszej książce kulinarnej. Przeczytacie o niej tutaj.
Jeżeli chcesz obejrzeć nasz live (po raz pierwszy lub kolejny raz), to jest on zapisany w zakładce „Filmy” na mojej stronie na Facebooku: Monika Honory – Program Przemian. W chwili pisania tego artykułu wyświetliło go 13 000 osób, które zamieściły 588 komentarzy. Będzie mi miło, gdy napiszesz, czy podobało Ci się nasze gotowanie oraz udostępnisz nagranie znajomym.
Partnerami wydarzenia były firmy: Bakalland oraz www.zasmakujradosci.pl. Produkty tych firm wykorzystałyśmy w czasie nagrania oraz stanowiły nagrodę w konkursie na Instagramie. Do prezentu dołączyłyśmy odręczny list „od serca” dla zwycięzców.
„Gotowanie na ekranie” spodobało się zarówno mi, jak i Wam. Kto wie, może niebawem ponownie zrobimy spotkanie on-line nad garnkiem z zupą?