Czy można przez zupę trafić do serca? Są takie składniki, których możemy dodać do przygotowywanych przez nas potraw, aby kogoś i siebie ? w sobie rozkochać. Mowa o afrodyzjakach. Czym są i jakie ich są zalety? A także czym możesz nadać zupie smaku?
Afrodyzjak
Ale tak właściwie, co znaczy ten afrodyzjak? Słowo „afrodyzjak” pochodzi od Afrodyty, greckiej bogini miłości. Do grupy afrodyzjaków zaliczane są produkty, rośliny i składniki, które zwiększają potencję, doznania erotyczne i pobudzenie seksualne.
Afrodyzjaki to zazwyczaj źródło składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, korzystnie wpływających na organizm, a także wspomagających proces przemiany materii oraz zapobiegających starzeniu organizmu.
Rodzaje afrodyzjaków
Czy afrodyzjaków jest tak dużo, że podzielono je na rodzaje? Wszystkie afrodyzjaki możemy podzielić na kilka grup: pokarmy, przyprawy, napoje oraz zioła i rośliny.
Afrodyzjaki, które można wykorzystać w zupie.
Przygotowując pyszną zupę dla siebie, możesz dodać do niej afrodyzjaki w postaci: szparagów, krewetek, selera, grzybów, jaj, ryb, pora, cebuli. Pyszną zupę możesz do smaku doprawić: chili, lubczykiem, gałką muszkatołową, cynamonem, cząbrem, kardamonem, anyżem, wanilią lub goździkami.
Pozostałe afrodyzjaki
Jakie jeszcze produkty są afrodyzjakami? Do pozostałych afrodyzjaków zaliczamy: czekoladę, truskawki, awokado, orzechy włoskie, kawior, miód, dziczyznę, sery, suszone owoce, mleko kozie, kakao i czekoladę.
Właściwości wybranych afrodyzjaków
Poznajmy właściwości afrodyzjaków z Walentynkowej, a raczej #Zupotynkowej zupy „Miłości gar”:
– Seler — jest cennym źródłem błonnika oraz naturalnym afrodyzjakiem, oczyszcza organizm z toksyn.
– Krewetki – zawierają cynk, potas, magnez, fosfor, a ich wyrafinowany smak pobudza wyobraźnię.
– Lubczyk to świetna przyprawa, która także jest zaliczana do afrodyzjaków, zawiera cenne dla organizmu substancje, dzięki czemu podobno przywraca siły witalne.
– Chili – naturalny afrodyzjak, który dekoruje dania ostrym smakiem, a w efekcie aktywizuje produkcję endorfin i przyspiesza tętno.
– Anyż – wspomaga trawienie.
– Truskawki są cennym źródłem cynku i przeciwutleniaczy. Nie tylko zapobiegają procesom starzenia organizmu, ale także zdecydowanie poprawiają nastrój.
– Kolendra — łagodzi gazy, wzdęcia i niestrawności oraz działa przeciwgrzybicznie.
Wyjątkowy sekret sztuki kulinarnej
Chciałabym zdradzić niezwykły sekret, który przyda się każdej osobie, przygotowującej codzienne posiłki. Chodzi tutaj o gotowanie z sercem. Przyrządzając posiłki bez szczypty miłości, nie stworzymy kreatywnych smaków. Dlaczego to jest takie ważne? Ponieważ gotując z sercem, całą swoją uwagę skupiasz na gotowaniu, a w efekcie trafniej dobierasz produkty i przyprawy do swoich dań. Ponadto, jeśli wkładasz serce w swoje dania, wówczas wyostrza się Twój zmysł smaku, tworzysz nowe potrawy i łączysz ze sobą nowe smaki, a w efekcie sprawiasz przyjemność sobie i najbliższym. Zatem gotujmy z miłością, doprawiając dania naszymi uczuciami.
Przepis na zakochaną zupę
Potrzebujesz miłości? Przygotuj dla siebie Zakochaną Zupę! Oto przepis!
Do przygotowania Zakochanej Zupy potrzebujesz:
– kilogram gorącego uczucia miłości,
– pół litra czułości,
– 4 gramy codziennego przytulenia,
– 3 gramy codziennego zauroczenia,
– 10 sztuk pozytywnych myśli,
– 4 porcje pieszczot.
Wszystkie składniki należy zmieszać i raczyć się nimi ze smakiem każdego dnia 🙂
A jak ktoś już przygotował powyższą zakochaną zupę, wtedy może przejść do gotowania nowej zupy: Miłości Gar, pełnej afrodyzjaków i cudownego smaku ?
Miłości Gar
SKŁADNIKI:
3l wody
70 dag włoszczyzny
1 seler (bulwa)
6 łodyg selera naciowego
1 pojedyncza pierś z kurczaka
22,5 dag krewetek (np.: indyjskich)
20 dag krewetek białych
200 ml mleczka kokosowego
4 truskawki
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka pieprzu kolorowego
1 łyżka trawy cytrynowej
1 łyżka liści lubczyku
Szczypta chilli- można więcej do smaku
3 gwiazdki anyżu
1 łyżka błonnika witalnego
Garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Do 3l wody wrzucić obraną włoszczyznę. Dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę pieprzu kolorowego. Gotować około półtorej godziny na wolnym ogniu. Wyjąć warzywa z ugotowanego bulionu. Na gotujący się wywar wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz selera naciowego. Dodać gwiazdki anyżu, 1 łyżkę lubczyku, 1łyżkę trawy cytrynowej, szczyptę chili. Gotować na małym ogniu ok.10 minut. Po tym czasie dodać obrane i umyte krewetki. (Ważne, aby usunąć ich jelita ,które są na grzbiecie). A następnie dodać połowę pokrojonego w kostkę wcześniej ugotowanego selera. Wrzucić 4 truskawki. Na koniec wsypać błonnik witalny i całość mieszając zaprawić mleczkiem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia. Dodać garść posiekanej kolendry, wymieszać i podać na talerz 🙂