Wiem, jak ważny jest smaczny start w Przemianie. Przygotowałam więc dla Ciebie kilka przepisów na dobry początek. To zupy zgodne z Programem Przemian. Niech zainspirują Cię do odkrywania nowych smaków i uczą, że odchudzanie może być kolorowe, smaczne i bez liczenia kalorii 🙂
Zupa pizzowa
Składniki na 4 litry:
- 2,5 l wody
- 300 g schabu bez kości
- 2 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g przecieru pomidorowego
- 100 g karczochów w słoiku (bez zalewy)
- 70 g czarnych oliwek (bez zalewy)
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ksylitolu
- sól himalajska
- pieprz czarny
Kluski:
- 10g świeżych drożdży
- 250g mąki
- 1 czubata łyżeczka ksylitolu (cukru brzozowego)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (ok. 130 ml)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Zagotować 2,5 l wody. Schab pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do wody. Gotować 30 min.
- Cebulę pokroić w piórka, oprószyć solą, odstawić. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić do zupy wszystkie warzywa. Gotować 15 min.
- Karczochy pokroić w kostkę, oliwki na pół. Dodać do zupy.
- Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy. Zagotować.
- Doprawić solą, ksylitolem, bazylią, oregano i pieprzem.
- Przygotować kluski. Wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Zagotować 2 l osolonej wody, nakładać łyżką porcje ciasta, gotować 5 min. Odsączyć na sitku. Podawać z zupą.
Śliwkomania
Składniki na 2 litry:
- 1l wody
- 50 dag śliwek ½ szklanki jogurtu naturalnego
- makaron nitki bezglutenowy
- kawałek laski cynamonu
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
- 2 goździki
Przygotowanie:
- Śliwki umyć pod bieżącą, letnią wodą, następnie usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Zalać wodą.
- Dodać przyprawy i gotować. W osobnym garnku ugotować makaron.
- Zupę podawać z makaronem, jogurtem i świeżą bazylią.
Przepis pochodzi z książki Zupomania® – schudnij zdrowo z Moniką Honory. W książce znajdziesz 45 przepisów na równie pyszne zupy 🙂
Kociołkowa
Składniki na 4 litry:
- 2 l wody
- 4 pomidory
- 1 duża marchewka
- 4 ziemniaki
- 1 zielona papryka
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 2 małe cebule
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 20 dag maślaków
- pół paczki makaronu kolanka
- śmietana 12%
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- mieszanka suszonych
- warzyw z przyprawami
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyć i pokroić w paseczki/kostkę. Dodać przyprawy i gotować 15-20 min.
- Potem dodać pokrojone warzywa z maślakami i gotować.
- Osobno ugotować makaron kolanka. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę oraz ewentualnie śmietanę.
Przepis pochodzi z książki Zupomania® – schudnij zdrowo z Moniką Honory.
Daj buziaka!
Składniki (na 4,5 l zupy):
- 3,5 l bulionu wołowy – drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 średnie piersi z kurczaka (około 500 g)
- domowe kluseczki lub zacierki
- 3 średnie marchewki (około 300 g)
- 6 garści świeżego szpinaku (około 110 g)
- 13 pomidorków koktajlowych (około 160 g)
- 12 plastrów suszonych pomidorów (około 100 g)
- 3 ząbki czosnku (około 20 g)
- 5 sztuk cebuli dymki (ze szczypiorem) (około 200 g)
- łyżka papryki wędzonej w proszku
- łyżka curry w proszku
- czosnek niedźwiedzi
- kurkuma
- lubczyk
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
- Przygotować kluseczki lub osobno ugotować zacierki.
- Do garnka wlać bulion. Wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia.
- Umyć szpinak i osuszyć na sitku, a następnie za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w paski i odstawić.
- Kurczaka przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w cienkie paseczki.
- Cebulę pokroić, marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, po czym dodać je do bulionu. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 10 minut.
- Suszone pomidory odcedzić z oleju, a następnie pokroić w cienkie paski i dodać do zupy.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić do zupy.
- Dodać masło.
- Posiekać czosnek, dodać go do zupy. Dodać przyprawy. Zagotować.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak.
- Podawać z siekanym szczypiorkiem.
Zapowiada się pysznie, prawda? Podobne przepisy znajdziesz w książce „Zupy w mig” – to przepisy na szybkie (20-30 min.) i pyszne zupy!
Zielony raj
Składniki na 4 litry:
- 1,5 l wody
- 1,5 l wywaru mięsnego
- 60 dag serduszek drobiowych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwierć bulwy selera
- 20 dag kukurydzy z puszki
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 40 dag szpinaku
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz ziołowy
- lubczyk
- czosnek niedźwiedzi
- imbir
Wykonanie:
- Umyć serduszka, oczyścić, pokroić w ćwiartki i gotować w 1 litrze wody.
- Marchewki, pietruszki i seler obrać i zetrzeć na „makaroniki”.
- Gdy serduszka będą już miękkie, dodać starte warzywa. Zagotować.
- Do drugiego garnka wlać 1,5l wywaru mięsnego. Dodać do niego umyty szpinak, pokrojony por oraz pokrojony czosnek, a następnie zblendować.
- Połączyć wywar z serduszkami oraz z zbledowanymi warzywami.
- Na końcu dodać kukurydzę oraz pokrojone pomidorki. Przyprawić. Zagotować.
- Podać z domowymi kluseczkami lub zacierkami.
A może potrzebujesz gotowego, przykładowego jadłospisu Przemiany?
A jeśli jeszcze Ci mało pysznych dań – mnóstwo przepisów znajdziesz w moich książkach oraz e-bookach:
Zupy w mig – Poradnik+78 przepisów – nasz hitowa książka z przepisami na szybkie i proste zupy gotowe w 20-30 minut! Pyszne zupy i sposoby na sprytne gotowanie.
Zupomania® w podróży – poradnik+60 przepisów – przepisy inspirowane kuchniami z całego świata – podróż po wyjątkowych smakach 🙂
Skuteczne odchudzanie zupami – poradnik+67 przepisów – przepyszne przepisy na aromatyczne zupy!
Zupomania® – poradnik+45 przepisów – jedna z ulubionych książek Zupomaniaków.
Zupy sycące ale nietuczące – poradnik+45 przepisów – pyszne, klasyczne zupy ale w zupełnie nowym wydaniu 🙂
A ponadto:
Dziennik Przemian – książka i notes w jednym – idealny do śledzenia Twojej Przemiany. Znajdziesz tu także kilka przepisów.
Życie bez efektu jo-jo – poradnik+100 przepisów – przepisy na zupy oraz dania stałe na III etap.
Zdrowe i smaczne odchudzanie – poradnik +130 przepisów – przepisy na III etap (dania stałe).
Polecam Ci także nasze e-booki z przepisami:
E-book „Gotowanie na ekranie, czyli hity zupowe Programu Przemian” – ulubione, hitowe zupy z gotowania na żywo 🙂
E-book Odchudzanie dla zdrowia. Przepisy na zupy – przepisy na zupy rekomendowane dla osób chorujących na insulinooporność/cukrzycę lub niedoczynność tarczycy/Hashimoto.
E-book „Zupy pobudzające metabolizm” – wspaniałe, rozgrzewające i pobudzające metabolizm zupy.
E-book „Odchudzające zupy wegetariańskie” – przepisy na zupy bezmięsne.
E-book „Zupy pełne miłości” – 10 przepisów – pyszne, ciekawe zupy, nie tylko na Walentynki.
Zobacz jak schudnąć dzięki zupom nawet 40 kilogramów
Przygotowałam bezpłatny film, na którym opowiadam o tym, jak dzięki Przemianie można pozbyć się niechcianych kilogramów.
Wystarczy, że zapiszesz się poprzez formularz, by otrzymać BEZPŁATNIE dostęp do filmu o odchudzaniu z Programem Przemian.
Sprawdź jak schudnąć – KLIKNIJ TUTAJ