Przepisy

Wiem, jak ważny jest smaczny start w Przemianie. Przygotowałam więc dla Ciebie kilka przepisów na dobry początek. To zupy zgodne z Programem Przemian. Niech zainspirują Cię do odkrywania nowych smaków i uczą, że odchudzanie może być kolorowe, smaczne i bez liczenia kalorii 🙂

Zupa pizzowa

Składniki na 4 litry:

  • 2,5 l wody
  • 300 g schabu bez kości
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 100 g karczochów w słoiku (bez zalewy)
  • 70 g czarnych oliwek (bez zalewy)
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • sól himalajska
  • pieprz czarny

Kluski:

  • 10g świeżych drożdży
  • 250g mąki
  • 1 czubata łyżeczka ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (ok. 130 ml)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Zagotować 2,5 l wody. Schab pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do wody. Gotować 30 min.
  2. Cebulę pokroić w piórka, oprószyć solą, odstawić. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić do zupy wszystkie warzywa. Gotować 15 min.
  3. Karczochy pokroić w kostkę, oliwki na pół. Dodać do zupy.
  4. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem oraz przecier pomidorowy. Zagotować.
  5. Doprawić solą, ksylitolem, bazylią, oregano i pieprzem.
  6. Przygotować kluski. Wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Zagotować 2 l osolonej wody, nakładać łyżką porcje ciasta, gotować 5 min. Odsączyć na sitku. Podawać z zupą.

Jeśli masz ochotę na więcej pysznych przepisów, ale także gotowy harmonogram, listy zakupów i ogromną ilość wiedzy w ponad 40 lekcjach wideo – serdecznie zapraszam Cię do kursu:

S.O.S. Odchudzania,
czyli jak schudnąć raz na zawsze bez upadków i porażek.

To wyjątkowy kurs, który nauczy Cię samodzielnej Przemiany i tego jak schudnąć już raz na zawsze, bez upadków i porażek!

Dołączyć można jedynie przez kilka dni – do piątku 12 lutego, do końca dnia.

O kursie dowiesz się więcej tutaj:


Śliwkomania

Składniki na 2 litry:

  • 1l wody
  • 50 dag śliwek ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • makaron nitki bezglutenowy
  • kawałek laski cynamonu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 2 goździki


Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć pod bieżącą, letnią wodą, następnie usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Zalać wodą.
  2. Dodać przyprawy i gotować. W osobnym garnku ugotować makaron.
  3. Zupę podawać z makaronem, jogurtem i świeżą bazylią.

Przepis pochodzi z książki Zupomania® – schudnij zdrowo z Moniką Honory. W książce znajdziesz 45 przepisów na równie pyszne zupy 🙂


Kociołkowa

Składniki na 4 litry:

  • 2 l wody
  • 4 pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 zielona papryka
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 2 małe cebule
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 20 dag maślaków
  • pół paczki makaronu kolanka
  • śmietana 12%
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • mieszanka suszonych
  • warzyw z przyprawami
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i pokroić w paseczki/kostkę. Dodać przyprawy i gotować 15-20 min.
  2. Potem dodać pokrojone warzywa z maślakami i gotować.
  3. Osobno ugotować makaron kolanka. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę oraz ewentualnie śmietanę.

Przepis pochodzi z książki Zupomania® – schudnij zdrowo z Moniką Honory.


Daj buziaka!

1000

Składniki (na 4,5 l zupy):

  • 3,5 l bulionu wołowy – drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie piersi z kurczaka (około 500 g)
  • domowe kluseczki lub zacierki
  • 3 średnie marchewki (około 300 g)
  • 6 garści świeżego szpinaku (około 110 g)
  • 13 pomidorków koktajlowych (około 160 g)
  • 12 plastrów suszonych pomidorów (około 100 g)
  • 3 ząbki czosnku (około 20 g)
  • 5 sztuk cebuli dymki (ze szczypiorem) (około 200 g)
  • łyżka papryki wędzonej w proszku
  • łyżka curry w proszku
  • czosnek niedźwiedzi
  • kurkuma
  • lubczyk
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Przygotować kluseczki lub osobno ugotować zacierki.
  2. Do garnka wlać bulion. Wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia.
  3. Umyć szpinak i osuszyć na sitku, a następnie za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w paski i odstawić.
  4. Kurczaka przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w cienkie paseczki.
  5. Cebulę pokroić, marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, po czym dodać je do bulionu. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 10 minut.
  6. Suszone pomidory odcedzić z oleju, a następnie pokroić w cienkie paski i dodać do zupy.
  7. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić do zupy.
  8. Dodać masło.
  9. Posiekać czosnek, dodać go do zupy. Dodać przyprawy. Zagotować.
  10. Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak.
  11. Podawać z siekanym szczypiorkiem.

Zapowiada się pysznie, prawda? Podobne przepisy znajdziesz w książce „Zupy w mig” – to przepisy na szybkie (20-30 min.) i pyszne zupy!


Zielony raj

Składniki na 4 litry:

  • 1,5 l wody
  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • 60 dag serduszek drobiowych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwierć bulwy selera
  • 20 dag kukurydzy z puszki
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 40 dag szpinaku
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy
  • lubczyk
  • czosnek niedźwiedzi
  • imbir

Wykonanie:

  1. Umyć serduszka, oczyścić, pokroić w ćwiartki i gotować w 1 litrze wody.
  2. Marchewki, pietruszki i seler obrać i zetrzeć na „makaroniki”.
  3. Gdy serduszka będą już miękkie, dodać starte warzywa. Zagotować.
  4. Do drugiego garnka wlać 1,5l wywaru mięsnego. Dodać do niego umyty szpinak, pokrojony por oraz pokrojony czosnek, a następnie zblendować.
  5. Połączyć wywar z serduszkami oraz z zbledowanymi warzywami.
  6. Na końcu dodać kukurydzę oraz pokrojone pomidorki. Przyprawić. Zagotować.
  7. Podać z domowymi kluseczkami lub zacierkami.

A może potrzebujesz gotowego, przykładowego jadłospisu Przemiany?

A jeśli jeszcze Ci mało pysznych dań – mnóstwo przepisów znajdziesz w moich książkach oraz e-bookach:

Zupy w mig – Poradnik+78 przepisów – nasz hitowa książka z przepisami na szybkie i proste zupy gotowe w 20-30 minut! Pyszne zupy i sposoby na sprytne gotowanie.

Zupomania® w podróży – poradnik+60 przepisów – przepisy inspirowane kuchniami z całego świata – podróż po wyjątkowych smakach 🙂

Skuteczne odchudzanie zupami – poradnik+67 przepisów – przepyszne przepisy na aromatyczne zupy!

Zupomania® – poradnik+45 przepisów – jedna z ulubionych książek Zupomaniaków.

Zupy sycące ale nietuczące – poradnik+45 przepisów – pyszne, klasyczne zupy ale w zupełnie nowym wydaniu 🙂

A ponadto:

Dziennik Przemian – książka i notes w jednym – idealny do śledzenia Twojej Przemiany. Znajdziesz tu także kilka przepisów.

Życie bez efektu jo-jo – poradnik+100 przepisów – przepisy na zupy oraz dania stałe na III etap.

Zdrowe i smaczne odchudzanie – poradnik +130 przepisów – przepisy na III etap (dania stałe).

Polecam Ci także nasze e-booki z przepisami:

E-book „Gotowanie na ekranie, czyli hity zupowe Programu Przemian” – ulubione, hitowe zupy z gotowania na żywo 🙂

E-book Odchudzanie dla zdrowia. Przepisy na zupy – przepisy na zupy rekomendowane dla osób chorujących na insulinooporność/cukrzycę lub niedoczynność tarczycy/Hashimoto.

E-book „Zupy pobudzające metabolizm” – wspaniałe, rozgrzewające i pobudzające metabolizm zupy.

E-book „Odchudzające zupy wegetariańskie” – przepisy na zupy bezmięsne.

E-book „Zupy pełne miłości” – 10 przepisów – pyszne, ciekawe zupy, nie tylko na Walentynki.

-40kg
bez efektu
jo-jo