Jak zachowuje się nasz organizm, gdy jemy przetworzone, smażone, wędzone, tłuste jedzenie?
Zawsze powtarzam, że nasz organizm jest „bardzo mądry” i stara się ochronić nas i zapewnić zdrowie, i dobrą kondycję. W sytuacji, kiedy spożywamy „śmieciowe” jedzenie, na wewnętrznych ścianach jelita grubego zbiera się warstwa śluzu. Jego zadanie to ochrona przed wchłonięciem się toksyn z tego pokarmu do organizmu. Gdy notorycznie produkowany i gromadzony jest śluz, powstaje warstwa sięgająca nawet 10cm grubości. Z czasem staje się twarda i powstają skamieniałe masy kałowe.
Dostarczanie takiego jedzenia do organizmu + śluz w jelicie grubym + kamienie kałowe powodują, że zaczynają się namnażać bakterie, trwa nieustannie proces gnilny, trwa fermentacja, wydzielają się kwasy, zatrzymuje się woda w organizmie. Organizm zatruwany jest toksynami.
Bardzo często taki stan rzeczy jest przyczyną problemów z redukcją wagi.
Jeśli dodatkowo uzmysłowimy sobie, że jelito grube odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, np poprzez wchłanianie glukozy, elektroników, aminokwasów, witamin i 90% wody, to jasne staje się, jak bardzo zanieczyszczone i zaśluzowane jelito pogorsza nasz stan zdrowia.
Nasze jelito uwielbia półpłynne, zdrowe pokarmy. Czyli pożywienie w postaci zup jest bardzo wskazane. Dodatkowo proszę, abyście pamiętały o: błonniku, wodzie, ruchu oraz dbały o regularne wypróżnianie.
Zachęcam do subskrypcji newslettera Przemiany wg Moniki Honory. Regularnie otrzymywać będziesz informacje związane z Programem Przemiany – w tym przepisy, nowości, artykuły i materiały motywacyjne. W każdym momencie istnieje możliwość rezygnacji z subskrypcji.