Nadwaga i otyłość dotyczy coraz większej części populacji, a szczupła sylwetka bez wyrzeczeń to marzenie wielu osób. Niestety bez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych, nie da się schudnąć i utrzymać efektów przez długi czas. Jak skutecznie schudnąć? Co zrobić, aby utrzymać wagę bez efektu jo-jo? Oto 5 sposobów na zdrową redukcję masy ciała.
Wiedzę na temat tego, jak i co jeść, czerpiemy najczęściej z gazet i internetu, gdzie sposobów i porad jak schudnąć znajdziemy tysiące. Diety monoskładnikowe, tabletki na odchudzanie, a może kolejna z tysięcy diet? Którą wybrać? Co będzie dobre? W końcu chcesz szybko schudnąć, prawda? Musisz jednak wiedzieć, że większość z nich oprócz wątpliwej obietnicy szybkiej utraty zbędnych kilogramów, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia i rozregulowania organizmu. Jedynym skutecznym sposobem na trwałe i zdrowe zmniejszenie masy ciała jest zmiana nawyków żywieniowych, która pozostanie z nami na całe życie.
Jeśli spojrzymy na swoje żywienie z szerszej perspektywy, okazuje się, że praktycznie przez większą część tygodnia jemy to samo. Aby być zdrowym i dostarczać wszystkich niezbędnych składników mineralnych do organizmu, powinniśmy wybierać produkty ze wszystkich grup spożywczych, takich jak produkty zbożowe, jaja, mleko i produkty mleczne, mięso i ryby, tłuszcze, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Wprowadzenie różnorodności w potrawach, nawet na minimalnym poziomie, odgrywa ogromne znaczenie w zmianie nawyków żywieniowych. Najprostszym sposobem na wprowadzenie tego sposobu, jest jedzenie kolorowych posiłków, których podstawą są warzywa. Warto również wiedzieć, że dzięki dużej ilości warzyw w diecie nie tylko dostarczamy witamin i minerałów, ale również wody i błonnika, dzięki którym odczuwamy sytość przez długi czas.
Jednym ze sprawdzonych sposobów na pozbycie się nadmiaru kilogramów jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, czyli co 3-4 godziny. Oprócz regularności, bardzo ważne jest również uważne i powolne spożywanie przygotowanych potraw i wielkość zjadanej porcji. Jedzenie w pośpiechu sprawia, że zjadamy większe ilości jedzenia niż tak naprawdę potrzebujemy, a powinniśmy wiedzieć, że sygnał przekazywany z żołądka do ośrodka sytości, który znajduje się w podwzgórzu, dociera po 20-30 minutach. Istotną kwestią wpływającą na ilość spożywanego przez nas jedzenie jest otoczenie. Siedząc przed telewizorem, komputerem czy telefonem, nasza uwaga odciągnięta jest od jedzenia przez co nie jesteśmy w stanie zauważyć naszej sytości.
Dla naszego zdrowia i zdrowia naszych jelit najlepszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie. Proces gotowania wpływa korzystnie na przyswajalność składników odżywczych z pożywienia, a soki trawienne produkowane przez organizm łatwo i szybko wnikają do komórek roślinnych przechwytując cenne składniki odżywcze, tym samym odżywiając nasze ciało. Co więcej, wiele produktów po ugotowaniu zawiera więcej zdrowotnych substancji, niż w postaci surowej. Kolejną zaletą gotowania jest fakt, że ciepły posiłek szybciej zaspokaja głód, przez co dostarczamy mniej kalorii i unikamy niepotrzebnego podjadania aż do następnego posiłku. Przykładem dobrej diety opartej na gotowanych posiłkach jest dieta zupowa.
Istnieje cała lista produktów, których nie powinniśmy spożywać będąc na diecie. Wśród nich najczęściej wymienia się:
Chociaż lista zakazanych produktów na diecie jest długa, warto pamiętać, że wiele z tych produktów (np. masło, śmietanę czy kiełbasę) można od czasu do czasu umieścić w diecie, ale w odpowiedniej ilości i komponując je ze zdrowymi produktami. Udowadnia to Program Przemian, w którym możesz co jakiś czas jeść np. kiełbasy, śmietanę, a nawet pierogi… ale uwaga, odpowiednio przygotowane i we właściwej formie. I przechodzimy do kolejnego punktu.
Zupa to idealny posiłek, wspierający redukcję wagi, który łączy wszystkie wyżej przedstawione sposoby na zdrowe zrzucenie kilogramów. Jej podstawą jest woda, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm i przyspiesza metabolizm, co ułatwia redukcję masy ciała. Ponadto zawiera duże ilości warzyw, w których znajdują się łatwo przyswajalne składniki odżywcze dostarczające wszystkiego czego potrzebuje organizm. Kolejną korzyścią jest uczucie lekkości, nawet po zjedzeniu dużej porcji zupy oraz usprawnienie funkcjonowania układu trawiennego, dzięki dodatkowi ziół i aromatycznych przypraw. Nie zapominajmy również o różnorodności. Istnieje nieskończona ilość przepisów na zupy i tylko od nas naszej wyobraźni zależy, co dokładnie znajdzie się w jej środku.
Jednak jak w przypadku każdej diety, warto trzymać się jej zasad. Na pomoc przychodzi Program Przemian, który holistycznie podchodzi do całego procesu odchudzania i stanowi kompendium wiedzy dla wszystkich osób pragnących skorzystać z zupowej diety. W specjalnie przygotowanych materiałach, znajdziesz wszystko na temat nowego sposobu odżywiania oraz proste przepisy, dzięki którym przygotujesz pyszne i sycące zupy na każdy dzień. A jeśli chcesz od razu spróbować jak pyszne i zdrowe może być odchudzanie, warto, byś zainteresował się gotowym cateringiem zgodnym z zasadami Programu Przemian.