Materiał przygotowany dla: Redakcja WP Fitness
Uwaga: Poniższy materiał zawiera cztery przepisy na zupy. Zaleca się zjedzenie dwóch porcji zupy obiadowej i dwóch porcji zupy kolacyjnej. Łącznie 6 porcji.
Chudnięcie to sprawa zdecydowanie indywidualna. Niektórzy narzekają na powracające po diecie kilogramy, inni, że nijak nie mogą pozbyć się oponki wokół bioder. Nasz zaprzyjaźniony ekspert, Monika Honory przez większość życia cierpiała z tego powodu. Sprawdź, w jaki sposób udało jej się zredukować wagę ze 104 do 64 kilogramów i zainspiruj się do własnej Przemiany.
Na początku warto zaznaczyć, że Monika Honory — holistyczny ekspert ds. żywienia — przez 35 lat cierpiała z powodu otyłości. Próbowała wielu różnych diet, których rezultaty nie były nigdy zadowalające. W pewnym momencie swojego życia postanowiła po prosty wziąć sprawy w swoje ręce i stworzyła autorski Program Przemian, który opiera się na posiłkach półpłynnych, gotowanych, czyli świetnie wszystkim znanych zupach.
W ciągu zaledwie 10 miesięcy schudła 40 kilogramów i już od 3 lat cieszy się piękną sylwetką. Jak sama mówi, Program Przemian był jej odpowiedzią na wszelkie “diety cud”, a co za tym idzie — frustracje związane z powracającym jak bumerang efektem jo-jo. Dzięki Przemianom można schudnąć zdrowo, bezpiecznie, a przede wszystkim bez efektu jo-jo.
Poniżej nasz ekspert przygotował specjalnie dla Was całodniowe menu. Wypróbuj, posmakuj i rozkochaj się w zupach!
Składniki (na 8 porcji):
Przygotowanie:
1. Do ugotowanego mleka dosypujemy powoli kaszę mannę.
2. Gdy kasza zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji, zdejmujemy garnek z gazu.
3. Wylewamy gotową zupkę na talerz i dodajemy płatki owsiane.
4. Dekorujemy malinami.
Wartość odżywcza (na 8 porcji):
Wartość odżywcza:
Składniki (na 8 porcji):
Przygotowanie:
1. Myjemy i kroimy żeberka, następnie wrzucamy je do garnka z wodą i przyprawami.
2. Gdy żeberka będą prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, odsączony i umyty groszek oraz uprzednio opłukaną pod zimną wodą kaszę.
3. Gotujemy całość do miękkości.
4. Podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza (na 8 porcji):
Składniki:
Przygotowanie:
1. Płuczemy ryż i gotujemy go w osolonej wodzie na małym ogniu, często mieszając.
2. Odcedzamy ugotowany ryż (powinien być sypki).
3. Sparzmy migdały, a następnie zdejmijmy z nich skórkę.
4. Blendujemy obrane orzechy.
5. Następnie sparzmy rodzynki i odsączmy z wody.
6. Gotujemy mleko na wolnym ogniu, dodajemy masło, migdały, rodzynki i ryż.
7. W razie potrzeby doprawiamy (wedle uznania).
Zobacz też: Właściwości migdałów
Wartość kaloryczna (na 8 porcji):
Składniki (na 8 porcji):
Przygotowanie:
1. Do wywaru rosołowego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa — cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler oraz papryczki chili.
2. Gotujemy przez 7–10 min. razem z kminem rzymskim, solą i pieprzem.
3. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy ocet balsamiczny.
4. Podajemy zupę z posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza (na 8 porcji):