Wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego uzależnienia od cukru i jest przekonanych że nie spożywa go aż tak wiele. Cukier spożywamy w słodkich produktach, ale też w takich, w których nie spodziewalibyśmy się go znaleźć. Nadmierne jego spożycie odbija sie na naszym zdrowiu, sylwetce, a w konsekwencji także na naszym samopoczuciu. Gdy sobie to uświadomimy, próbujemy go ograniczyć. Wtedy zwykle okazuje się, że nie jest to takie łatwe. Dowiedz się dlaczego i jak sobie z tym poradzić.
Lubimy słodki smak – to fakt. To pierwszy smak, który poznajemy – słodkie jest bowiem mleko matki. Smak ten jest odwiecznym sygnałem dla naszego mózgu, że coś jest dobre, odżywcze, wartościowe. Słodki smak występujący w naturze jest cennym towarem deficytowym, jego zdobycie wymaga dużo wysiłku i pracy. Pochodzi m.in. z miodu, owoców, mleka, soków roślin. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego zaczęto produkować tańsze zamienniki. W wyniku wysokiego przetworzenia produkty te są pozbawione w znacznym lub całkowitym stopniu cennych wartości odżywczych: witamin, składników mineralnych, błonnika. Pozostały „puste” kalorie i słodki smak. Takim wysokoprzetworzonym produktem jest biały cukier.
Jesteśmy przyzwyczajani do niego od maleńkości: w większości domów dzieciom podaje się słodką herbatę, soczki, syropy, kompoty, a także słodkie dania, by zachęcić do jedzenia. Słodycze traktowane są jako nagroda lub pocieszenie. Nic więc dziwnego, że te wzorce żywieniowe przenosimy na dorosłe życie. Nie wyobrażamy sobie herbaty, czy kawy bez cukru, pasuje nam do niej „coś słodkiego”, rano jemy słodzone płatki, w pracy słodki jogurt, w biegu drożdżówkę, a na poprawę humoru batonik, lody, czy czekoladę.
Nadmierne spożycie cukru ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zaburza metabolizm, jest przyczyną wielu chorób. Nadmierna ilość kalorii dostarczana m.in. z cukrem odkłada się nie tylko w tkance podskórnej, ale też na narządach wewnętrznych. Powoduje to ich nadmierne obciążenie, gorsze funkcjonowanie. Do tego dochodzi obniżenie odporności i podatność na rozwój bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów i nowotworów – cukier jest ich ulubioną pożywką.
Kiedy pojawiają sie negatywne sygnały ze strony organizmu, często je ignorujemy. Jednak, gdy sprawa zaczyna być poważna, chcemy zacząć działać. Jednak, to że „chcemy” nie oznacza, że „działamy”.
Gdy podejmujemy próbę rozstania się z cukrem i słodkimi produktami często okazuje się, że nie jest to takie proste. Nasze uzależnienie ma często bowiem charter nie tylko fizyczny, ale i psychiczny. Po słodycze sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale też z nudów, gdy jesteśmy smutni, samotni, lub wręcz przeciwnie chcemy się nagrodzić, coś uczcić. Nawet jeśli jesteśmy tego świadomi, nie bardzo wiemy co z tym zrobić: poddajemy się starym nawykom, ulegamy pokusom.
Program Przemian jest holistyczną metodą redukcji wagi, która pomaga nam zajrzeć w głąb siebie i dotrzeć do źródeł problemu. Pokazuje jak zmierzyć się z nimi, uporządkować i krok po kroku ruszyć do przodu, ku wymarzonemu celowi. Pomaga uświadomić sobie negatywne nawyki i wypracować nowe – przyjemne, zgodne z Tobą, Twoimi przyzwyczajeniami, ale zdrowe. Tylko w ten sposób staną się one trwałym elementem Twojego życia, a nie wyrzeczeniem, którego końca wypatrujesz, by zrekompensować sobie to czego Ci brakuje.
Odchudzając się z Programem Przemian jesz smacznie, zdrowo i różnorodnie. W mojej metodzie nie ma miejsca na uczucie głodu, liczenie kalorii, czy rezygnację ze wszystkiego co lubisz – także ze słodkiego smaku. Nie musisz za nim tęsknić- zaspakajać go będziesz w zdrowy sposób, wybierając wartościowe produkty i stosując je z właściwie. Uważam, że wszystko jest dla ludzi – jednak w odpowiedniej jakości i ilości.
Zapraszam Cię do poznawania i stosowania Programu Przemian, który pomoże Ci zerwać z niezdrowym uzależnieniem od cukru, bez rezygnowania ze słodkiego smaku. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam Cię do obejrzenia webinaru, który odbędzie się 24.01.2019 o godz. 20.00. Zapisać się możesz tutaj.