W marcu magicznymi składnikami w projekcie Pomysłowy Zupomaniak były soczewica oraz czosnek i imbir. Dziękuję wszystkim za nadesłane swoich przepisów na zupę z wykorzystaniem tych składników. Tytuł Pomysłowego Zupomaniaka w tym miesiącu wędruje do Ewy Szmytka, która podzieliła się z nami swoim przepisem na SOCZEWICOWY ORIENT EXPRESS.
Składniki:
Soczewicę zalałam wodą, wypłukałam, odlałam i ponownie zalałam wodą. Warzywa obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do garnka. Odcedziłam soczewicę, dodałam do warzyw. Dodałam również posiekane: czosnek, imbir, kurkumę. Zalałam zimną wodą (ok. 3 l.) i zagotowałam. Wrzuciłam filet w całości. Doprawiłam solą himalajską, pieprzem cayenne, kminem rzymskim, czubrycą. Gotowałam ok. 10 min. Po tym czasie wyjęłam filet, a dodałam makaron. Spróbowałam. Było takie jakby jałowe, dlatego dodałam łyżkę masła, doprawiłam jeszcze solą himalajska i czubrycą. Gotowałam do momentu, aż makaron był ok.
Filet pokroiłam w paseczki, wrzuciłam do zupy, wlałam przecier. Spróbowałam. Dosypałam jeszcze soli himalajską, odrobiną kminu rzymskiego, imbiru w proszku oraz curry. Zagotowałam i wyłączyłam.
Pozwoliłam zupie jeszcze dojrzeć. Nalewałam dopiero po kilkunastu minutach. Już na misce posypałam czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, pomidorem.
P.S. Nie żebym się chwaliła, ale wyszło naprawdę pysznie.
Dziękuję za pomysł na pyszną zupę oraz apetyczne zdjęcie autorstwa Ewy Szmytka.