Już jakiś czas chodziły za mną buraki. Chodziły i kusiły ?
Ale chciałam zrobić je trochę inaczej. Czułam, że chcę połączyć to warzywo z wyraźnym, kwaśnym smakiem. Tym razem wybór padł na sok z kiszonej kapusty.
Okazało się, że ten duet w połączeniu z majerankiem i lubczykiem czyni cuda ?
Częstuj się przepisem. Mam nadzieję, że to również będzie Twój smak.
Taka zupa to super wersja dla tych, którzy preferują kuchnię wegetariańską, bezglutenową. Jest to ciekawa propozycja na zupę o każdej porze dnia, a w szczególności wieczorem.
Jest to nasza obowiązkowa zupa, gdy zdarzy się nam jeść produkty cięższe do strawienia (kurcze, ładnie zastąpiłam słowa: „po imprezie”? ? )
Takie jej działanie zawdzięcza burakom, które mają działanie oczyszczające, a także wspomagają pracę wątroby. Warto pamiętać również, że mają działanie zasadotwórcze, czyli pięknie walczą z ewentualnym kacem ? Zawsze polecane są do wyregulowania pracy jelit oraz jako złoty środek na zgagę, a także wszelkie zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Ponadto, barwniki znajdujące się w burakach powodują o wiele lepszą przyswajalność tlenu, a to oznacza, że nasz mózg zacznie szybciej wracać do formy po długiej, szalonej nocy, co przełoży się na nasze lepsze samopoczucie.
Nie wiem czy wiesz, ale burak działa jak hamulec na chęć jedzenia słodyczy, a także zawiera ważne składniki wspomagające organizm w równowadze elektrolitowej: potas, fosfor, sód i żelazo oraz witaminy A, B1, B2, PP oraz E!
A co daje nam sok z kiszonej kapusty?
Dzięki bakteriom mlekowym wspiera perystaltykę jelit, a jak wiemy w Programie Przemian jelita odgrywają główną rolę!
Dodatkowo sok z kapusty kiszonej przyspiesza przemianę materii i wspiera odbudowanie flory bakteryjnej jelit . Co więcej, również oczyszcza nasz przewód pokarmowy oraz wspiera odporność całego organizmu. Regularne picie szklanki soku z kiszonej kapusty, pomaga wyrównać anemię, obrzęki, a nawet wrzody żołądka – reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, A, E, K oraz rutyny , który stanowi idealny komplet składników po ciężkich daniach, a także wieczorach 🙂 To co ciekawe, ilość żelaza i kwasu foliowego największa jest w zewnętrznych, zielonych warstwach kapusty.
Ale to nie wszystko 🙂
Jogurt naturalny ma bardzo dobre działanie na naszą mikroflorę jelitową. Dlaczego? Ponieważ oprócz zasiedlenia potrzebnych dla nas bakterii jelitowych, które wspomagają proces trawienia, a także chronią nasz organizm przed patogenami, umożliwiają rozwój tych „dobrych” bakterii. Zaś żółtka jaj, oprócz znanego wszystkim cholesterolu, posiadają również kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a także witaminy A i E, które są znane z właściwości przeciwutleniających, a tym samym walczących i hamujących procesy starzenia. Bo przecież każdy z nas, chociaż na chwile chciałby zatrzymać czas 🙂 W żółtku obecne są również witamina D, która ma ogromny wpływ na zdrowie naszych kości, a także witaminy z grupy B odpowiedzialna m.in. za naszą prawidłową przemianę materii oraz układ nerwowy. Natomiast dodatek ziół (lubczyku, liści laurowych, pieprzu ziołowego, ziela angielskiego) wpływa na regulację pracy naszego przewodu pokarmowego, jak również do oczyszczania układu moczowego.
Ilość korzyści płynąca ze spożycia jednej zupy, jest tak duża, że aż dech zapiera w piersi!
Jeśli tym pysznym przepisem skusiłam Cię na „PoTańcówkę” , to poniżej masz gotowy przepis. Czekam na Twoje wrażenia z degustacji! ?
1 porcja = około 450g
Wartość kaloryczna: 192 kcal
Białko: 11,2g
Tłuszcz: 6,5g
Węglowodany: 24g
Błonnik: 3,7g
Koszt jednej porcji: 2,3zł.
Składniki:
Przygotowanie
Do garnka z wodą dodać obraną włoszczyznę oraz jedną cebulę. Dodać przyprawy: sól, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziela angielskie oraz lubczyk. Gotować ten wywar do miękkości warzyw.
Gdy wywar będzie ugotowany, dodać 1l-1,3l soku z kiszonej kapusty. Zagotować. Dodać majeranek i gotować jeszcze przez kolejne 5min.
Buraki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Gdy będą prawie miękkie, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gotować kilka minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie.
Na koniec połączyć w jednym garnku: wywar z sokiem z kapusty, ugotowane buraki z wodą i cebulą oraz ziemniaki z wodą, w której się gotowały. Dodać jogurt naturalny.
Ugotować jajka na twardo i dodać je do zupy, gdy ona będzie już nalana na talerz.