Kiedy temperatury spadają, bardzo chętnie sięgamy po zupy, które wspaniale rozgrzewają. Zupa to doskonały posiłek, który nie tylko syci i jest smaczny, ale możne wspomagać nasz organizm, w zależności od tego, jakich składników użyjemy do gotowania.
Zupa wielu osobom kojarzy się jako nudne danie, ale nic bardziej mylnego! Ten typ posiłku daje ogromne możliwości, gdzie ogranicza nas tylko wyobraźnia! Co więcej, nawet realizując Program Przemian można „przemycić” do niej ulubione smaki. I tak – da się ugotować zgodną z zasadami Przemiany zupę pizzową, hamburgerową, czy nawet sernikową!
To naprawdę proste! Dobierają odpowiednie produkty i przyprawy, możemy też wspomóc nasz organizm i przygotować zupę na odporność, pobudzającą metabolizm, oczyszczającą organizm, czy rozgrzewającą! W sam raz na chłodniejsze dni.
Przygotowałam więc przepisy, które dzięki swoim składnikom świetnie rozgrzewają, ale też pobudzają trawienie.
„Niezła Zupa”
Składniki na 4 litry:
3 l bulionu wieprzowo-wołowego
400 g rostbefu wołowego, pokrojonego w paski
4 łyżki masła extra
6 dużych garści jarmużu, pokrojonego w paski
0,4 kg batatów pokrojonych w małą kostkę
1 por
8 ząbków czosnku
2 papryczki chili
2 łyżki skórki z pomarańczy (startej na tarce)
2 łyżeczki imbiru
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szt. anyżu gwiazdkowego
1 łyżka kurkumy w proszku
4 szt. goździków
pół szklanki soku z pomarańczy
sól himalajska
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Do garnka wlać bulion i doprowadzić do zagotowania.
Rostbef pokroić w cienkie paseczki, a następnie włożyć do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Warzywa umyć i obrać. Jarmuż pokroić w cienkie paseczki, bataty w drobną kostkę, por w cienkie półplastry, czosnek w cienkie plasterki, a papryczkę w cienkie paseczki.
Pomarańczę sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę na tarce. Sok wycisnąć.
Dodać suszony imbir lub użyć świeżego (posiekać drobno lub zetrzeć na tarce).
Do garnka dodać wszystkie składniki oprócz soku z pomarańczy, masła, jarmużu, soli i pieprzu. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Dodać jarmuż, masło i sok z pomarańczy. Zagotować, a następnie wyłączyć palnik. Dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Opcjonalnie, zupę podawać z plasterkiem pomarańczy, z której sok można wycisnąć bezpośrednio do zupy.
Kolejny przepis to zupa z pyszną kaszą i selerem na aromatycznym bulionie. Czas na…
Śmiały krupnik
Składniki na 4 litry:
3 l bulionu mięsno-warzywnego
1 l wody
żołądki z kurczaka (około 400 g) / ewentualnie udko z kurczaka bez kości i skóry
4 łyżeczki masła
pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
4 średnie ziemniaki
4 średnie marchewki
jedna czwarta selera
3 łodygi selera naciowego
pół pora
2 garści suszonych grzybów
jedna czwarta pęczka natki pietruszki
płaska łyżeczka kurkumy w proszku
po płaskiej łyżeczce papryki w proszku: słodkiej, ostrej oraz wędzonej
płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól himalajska
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
W osobnym garnku namoczyć wcześniej w wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować suszone grzyby do miękkości. Po ugotowaniu, pokroić je drobniutko. Wody po gotowaniu grzybów nie wylewać.
Do garnka wlać bulion z wodą oraz wodę po grzybach. Przykryć pokrywką i wstawić na średni ogień doprowadzając do wrzenia.
Żołądki wypłukać pod wodą, a następnie pokroić na mniejsze części. Przełożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 40 minut.
Umyć natkę pietruszki i warzywa. Natkę osuszyć ręcznikiem papierowym. Oddzielić łodygi od liści, po czym drobno posiekać.
Ziemniaki, marchew oraz seler obrać i pokroić w drobne paseczki. Seler naciowy w plasterki, a por w półplastry. Marchew oraz seler można opcjonalnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Po 30 minutach od momentu wrzucenia żołądków do garnka dodać kaszę jęczmienną. Zupę mieszać raz na jakiś czas.
Po 10 minutach od dodania kaszy jęczmiennej do garnka włożyć warzywa, posiekane łodygi natki pietruszki oraz kurkumę, słodką paprykę i czosnek niedźwiedzi. Dodać pokrojone drobno grzyby. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem około 5 minut.
Wyłączyć ogień. Dodać posiekane liście natki pietruszki, masło i opcjonalnie sól himalajską oraz pieprz według uznania. Całość mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
Śliwkomania
Składniki na 2 litry:
1l wody
50 dag śliwek ½ szklanki jogurtu naturalnego
makaron nitki bezglutenowy
kawałek laski cynamonu
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
2 goździki
Przygotowanie:
Śliwki umyć pod bieżącą, letnią wodą, następnie usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Zalać wodą.
Dodać przyprawy i gotować. W osobnym garnku ugotować makaron.
Zupę podawać z makaronem, jogurtem i świeżą bazylią.
Słodka diablica
Składniki na 4 litry:
2,5 l wody
4 łodygi selera naciowego
4 marchewki
4 pietruszki
2-3 cm imbiru
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 brokuł
1 cała papryczka chili
4 łyżki posiekanego
grubego szczypioru
4 łyżki posiekanej kolendry
opcjonalnie:
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
400 ml mleka kokosowego
0,5 kg makaronu bezglutenowego
1 łyżeczka czerwonej
pasty curry
1 duża pierś z kurczaka
Przygotowanie:
Do 2,5 litra wody wrzucić pokrojone w paski: seler, marchewkę oraz pietruszkę, a następnie filet z piersi z kurczaka. Gotować do miękkości. Wyjąć i pokroić mięso.
Dodać ponownie do zupy. Dodatkowo wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, chili, imbir oraz pastę curry, mleko kokosowe, trawę cytrynową i różyczki brokułu.
Do talerza nałożyć ugotowany makaron, wlać zupę oraz dodać kolendrę i szczypior.
Imbirowa dynia
Składniki na 4 litry:
1,5 l wody
1/2 dyni hokkaido
3 marchewki
1 pietruszka
3 cm imbiru
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
sól himalajska
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wody razem z przyprawami.
Gotujemy 10 min, a następnie dorzucamy dynię – obraną i pokrojoną w małe kawałki.
Dodajemy utarty na małych oczkach tarki imbir. Gotujemy do miękkości dyni. Na koniec dolewamy oliwę.
Kociołkowa
Składniki na 4 litry:
2 l wody
4 pomidory
1 duża marchewka
4 ziemniaki
1 zielona papryka
1 por
1 papryka czerwona
2 małe cebule
0,5 kg łopatki wieprzowej
20 dag maślaków
pół paczki makaronu kolanka
śmietana 12%
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
mieszanka suszonych
warzyw z przyprawami
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w paseczki/kostkę. Dodać przyprawy i gotować 15-20 min.
Potem dodać pokrojone warzywa z maślakami i gotować.
Osobno ugotować makaron kolanka. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę oraz ewentualnie śmietanę.