Od lat pasjonuję się tematyką odżywiania. Zresztą tak też powstał mój autorski Program Przemian, o którym być może już słyszałeś. Rozpoczęcie i przeprowadzenie Przemiany wymaga zaplanowania, uważności, obserwacji i umiejętności dostosowania się do nowej sytuacji. I teraz, w chwili, gdy z niepewnością czekamy, co przyniesie kolejny dzień, te umiejętności również są bardzo potrzebne.
Dziś i ja, jak wiele innych osób, jestem pełna obaw, związanych z panującą pandemią koronawirusa. Nie, nie sieję paniki, nie rozsyłam plotek, jednak jak każdy zdrowo myślący człowiek zastanawiam się – co dalej. Zastanawiam się, jak sytuacja się rozwinie, czy mnie i moim bliskim nic nie grozi, co z codziennym funkcjonowaniem i zapasami? A najczęściej powtarzane pytanie w mojej głowie, to: jak długo to wszystko potrwa.
Chcemy żyć dalej, funkcjonować jak dotychczas, ale obecnie stoimy w obliczu zagrożenia. W końcu zewsząd słyszymy jedno słowo: koronawirus. Z każdym dniem przybywa osób zarażonych.
Gorąco namawiam do zachowania spokoju, ale też rozsądku. Są sprawy, o które warto już teraz zadbać. Wiele osób pyta też o odżywianie zgodne z Programem Przemian podczas pandemii. Czy należy wprowadzić jakieś zmiany? Czy należy przerwać „zupkowanie”? Czy warto zrobić większe zapasy?
Takie sytuacje każą nam się zatrzymać i zastanowić – co dalej? Na czym się teraz skupić? Pracować i żyć jak do tej pory, a może zmienić priorytety i skupić na robieniu zapasów, zmianie trybu pracy? A co z osobami, które objęła kwarantanna – jak ona wygląda? Co zrobić, jeśli odczuwa się niepokojące objawy wskazujące na zarażenie się wirusem COVID-19?
E-book powstał po to, aby zadbać o aspekty związane z odżywianiem się w czasach pandemii koronawirusa (nie tylko, gdy realizuje się Program Przemian, to także doskonałe, uniwersalne wskazówki dla wszystkich). To także głos rozsądku – uważam, że nie należy panikować, ani robić ogromnych zapasów, ale wskazuję, na co zwrócić uwagę. Świadomość, że jest się przygotowanym w obliczu nowej sytuacji daje duży komfort psychiczny, a to bardzo ważne.
Wierzę, że warto zachować zdrowy rozsądek, ale też nie ignorować zagrożenia. Dbajmy o siebie oraz innych. Proszę, przestrzegaj oficjalnych zaleceń, nie wychodź z domu, jeśli nie musisz i zachowuj zasady higieny. Wszyscy jesteśmy teraz odpowiedzialni za siebie i innych.
Podziel się linkiem do tej strony z bliskimi oraz znajomymi, aby i oni mogli skorzystać z poradnika.
Aby otrzymać darmowego e-booka wypełnij formularz i sprawdź swoją pocztę e-mail.
W e-booku znajdziesz wiele cennych wskazówek dotyczących przechowywania żywności, robienia zakupów, higieny oraz zasad dot. zachowania przy podejrzeniu koronawirusem. Poniżej znajdziesz fragmenty jednego z rozdziałów poradnika.
Gorąco zachęcam Cię do przeczytania go oraz ściągnięcia za darmo całego e-booka.
JAK DŁUGO?
Zwróć uwagę na umieszczoną na opakowaniu datę ważności. Może ona być sformułowana na dwa sposoby:
- „Należy spożyć do” – oznacza termin przydatności do spożycia, po którego upływie zjedzenie produktu może być niebezpieczne dla zdrowia. Dotyczy to głównie produktów o krótkiej ważności, np. mięsa, ryb i produktów mlecznych.
- „Najlepiej spożyć przed” – określa datę minimalnej trwałości, po której upływie produkt może zmienić właściwości (np. konsystencję, zapach, kolor), ale pozostaje bezpieczny dla zdrowia. Do tej grupy zaliczają się np. przyprawy, kasze, kawa, herbata itd. (…)
Mimo że WHO podaje, że ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością jest bardzo niskie, to niezależnie od tego, należy bezwzględnie pamiętać, aby:
- W szczególności podczas zakupów nie dotykać twarzy.
- Po zakończonych zakupach koniecznie zdezynfekować dłonie (ja mam w samochodzie chusteczki antybakteryjne, którymi przecieram klamkę, kierownicę itp.).
- Po powrocie do domu umyć dłonie, zgodnie z procedurą podaną w dalszej części tego poradnika. Dłonie należy wycierać jednorazowym papierem lub małym ręczniczkiem, który następnie powinien zostać przeznaczony do prania.
- Należy mieć świadomość, że wirus może przez jakiś czas przetrwać na żywności, która miała kontakt z osobą zarażoną, gdy ta osoba zostawiła swoją wydzielinę na produkcie (np. poprzez kichnięcie). Dlatego priorytetowe jest dokładne i długie mycie warzyw i owoców przed spożyciem.
- Wirus ginie w żywności po obróbce termicznej (np. mięso) powyżej 60°C.
Więcej informacji znajdziesz w e-booku. Wystarczy, że zapiszesz się na newsletter. W formularzu wpisz swoje imię i e-mail, a otrzymasz e-booka do pobrania. To wszystko! 😊
Nazywam się Monika Honory i jestem autorką Programu Przemian. Powstał on na bazie moich własnych doświadczeń, a jego celem jest DBANIE O SIEBIE. Polega on na wprowadzaniu w różnych aspektach życia stopniowych, ale ważnych zmian, które prowadzą do wzmocnienia samoakceptacji i szacunku dla siebie oraz utrwalenia zdrowych nawyków, w tym Nowej Kultury Odżywiania.
Miłym skutkiem ubocznym tych działań jest utrata kilogramów, która mimo tego, że jest punktem wyjścia, nie jest jedynym celem. Program powstał na bazie moich własnych doświadczeń. Zapraszam Cię do przeczytania innych wpisów na blogu – znajdziesz tam wiele cennych wskazówek nt. Programu Przemian, ale także uniwersalnych zasad, które sprawdzą się u wielu osób.